No Copy

©koduhaldjas.blogspot.com.ee. Toetab Blogger.

Roosid ja nende värvuse tähendus

by - kolmapäev, veebruar 14, 2018


Roos on olulise sümboli tähenduse saanud juba väga ammusest ajast. Roose seostatakse peamiselt selliste märksõnadega: lootus, ilu, armastus ja südametunnetus. Roose kingitakse ju peamiselt ikka oma kallimale või lugupeetud inimesele, olgu siis tähtpäevaks sõbrapäev, nimepäev, sünnipäev või mõni muu oluline tähtpäev.
Roosi peetakse saavutuste, oluliste asjade lõpetamise ja täiuslikkuse sümbolina. Teisisõnu võib roosi pikka vart, okkaid ja kaunist ning lõhnavat õit pidada elu võrdkujuks: pärast raskusi on võimalik leida  harmoonia ja õnn.Tavapäraselt seostatakse roosi armastuse ja naiselikkusega. Punane roos oli kreeklaste armastus- ja ilujumalanna Aphrodite lill. Valge roos sümboliseeris Neitsi Maarja puhtust ja  omakasupüüdmatust. Alkeemias on aga punast roosi seostatud siiski mehelikkusega, aktiivse jõuna, valget roosi aga peeti õrnuse ja naiselikkusega seonduvaks. Valge ja punase roosi kombinatsioon sümboliseeris ühtsust. Rooside sümboolikat on palju kasutatud ka vappide, ametitunnuste ja ka sõjaväevormide juures. Rooside kujutised on ka kahe kuulsa inglise aadliperekonna sümboolikas, Yorkide suguvõsa tunnuseks on valge roos ja Lancasteride suguvõsa tunnuseks on punane roos. Pärast Rooside sõja lõppu välja arenenud puna-valge roos on endiselt kasutusel Suurbritannia kuningaperekonna sümbolina. Roos on 1986. aastast nimetatud Ameerika Ühendriikide rahvuslilleks. Egiptuses, Kreekas ja roomas oli roos vaikuse ja saladuste tunnus.
Ja nüüd värvide tähendusest.

Punased roosid

Punane roos on tuntud kui romantika, armastuse, julguse ja kirglikkuse sümbol. Punane roos on saanud oma värvi pärimuse järgi jumalanna Aphrodite verest. Pärimuse järgi olevat Aphrodite Adonist taga ajades roosipõõsasse kukkunud ning ennast roosiokastest veriseks teinud. Punase roosi sõnum on seega "Ma armastan sind". Punane, aga veel kinnine roos kannab endas sõnumit ilust ja täiuslikkusest.

Roosad roosid

Roosad roosid oma erinevate varjunditega sümboliseerivad pehmust ja tänulikkust. Eriti heledad roosa värvi toonid kannavad endas sõnumit õnnest, armumisest ja elu poolt pakutavast ilust. Tumeroosa roosi värv on tänulikkuse tähendusega.

Valged roosid

Legendide järgi olevat valged roosid sündinud merevahust, teiste legendide järgi aga olevat need prohvet Muhhamedi higipisarad. Täiesti valged roosid sümboliseerivad täiuslikkust, ausust ning ka vaikust, saladusi ja lootusi. Just hingeliste vääruste arengut seostatakse valge roosiga. Ameerikas on valged roosid väga kindla koha leidnud abielutseremooniate juures. Valge roosi kinkija annab sellega edasi sõnumi, et ta vajab inimest, kellele ta need roosid kingib.

Violetsed roosid

Nõrga violetse tooniga roosid kannavad endas sõnumit armumisest esimesest silmapilgust. Kes kingib sellise värviga roose vastassoo esindajale, võib kindel olla selles, et on endast jätnud unustamatu mulje.

Oranžid roosid

Kui kinkija kingib oranžid roosid, annab ta sellega edasi sõnumi elutahtest ja austusest saaja suunal. Oranž roos kannab endas sensuaalsuse, armumise ja tahte sõnumit.

Kollased roosid

Sõprus, ustavus ja vabadus on sõnumid, mida endas kannab kollane roos. Kollane roos sobib seepärast suurepäraselt õnnitluslilleks pulmades, kooli lõpetamisel ja miks mitte ka emale lapse sünni puhul, kuna kollane roos kannab endas ka uue alguse tähendust. Kollane roos on samuti täiuslikkuse sümbol.

Virsiku ja koralli värvi roosid

Virsiku värvi roosid sümboliseerivad lugupidamist, tänulikkust ja sümpaatiat. Koralli värvi roose seostatakse soovi läheduse ja partneri järele.

You May Also Like

0 comments

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.

Translate