No Copy

©koduhaldjas.blogspot.com.ee. Toetab Blogger.

Miks tuleb jääkuubik orhidee potti panna !?

by - neljapäev, veebruar 09, 2017



Pange jääkuubik orhidee potti ja te näete kuidas see aitab teda.
Kõige sagedamini on meie aknalaudade külaliseks orhidee – see luksuslik Phalaeonopsis, mille sorte on palju. Et teie orhidee jätkuvalt teid rõõmustaks oma kasvu ja õitsemisega, tuleks oma koduse lille  hoolitsemisel teada mõningaid saladusi.
Taimed vajavad tähelepanu, ning teatud aja jooksul iga konkreetse juhtumi puhul tuleks hinnata lähtudes sellistest faktoritest nagu ümbritseva keskkonna temperatuur (kas korteris on jahe või kuum), valgustusest ja aastaajast. Spetsialistid soovitavad orhideed hoida kas ida või läänepoolsel aknalaual, pöörata tähelepanu valgusele ja lisada valgust sügis – talvisel perioodil. Teie phalaenopsis peaks olema valgustatud mitte vähem kui 14 tundi päevas.
Optimaalne temperatuur on suvel +20 - + 25C, talvel +16 - +18C. Õitsemise stimuleerimisel on
oluline, et orhidee tunnetaks  3 – 5 kraadise temperatuuri kõikumist päeva ja öö vahel. Lille on vaja
vahetevahel pritsida, kuid see sõltub ruumi õhuniiskuse sisaldusest. Õitsemise ajal ei tohi lilli pritsida, kuna nad siis kärbuvad ja kukuvad maha. Kasta tuleb toatemperatuuril oleva veega või siis isegi pisut soojemaga.
 
Tubastes tingimustes on kõige lihtsam phalaenopsist paljundada vegetatiivselt – ehk siis külgmiste võrsete abil. Nad võivad moodustuda lehe varre alla, kui ka õite juurde. Mõlemal juhul tuleb oodata võrset, mis on oma juurega (vähemalt ühte võrset) ja alles siis istutada see eraldi potti.
Keskmiselt õitsevad phalaenopsised 2 või  3 korda aastas järjepanu 3 kuud. Seepärast tuleb mõnikord õitsemist oodata üpris kaua. Kuid on mõned kavalused, mis aitavad teil kiiremini seda kauaoodatud õitsemist kiirendada ja nautida lopsakate õite oivalist ilu.

1. Tekitage orhideele temperatuuri langus: asetage pott ööseks jahedamasse kohta (kuni 15 kraadi).
2. Väetises peaks suurema osa moodustama fosfor (sest just see stimuleerib õitsemist), aga lämmastiku osa tuleb vähendada.
3. Kastmise asemel võib orhidee potti asetada paar jääkuubikut( võid teha rohelise tee jääbuubikuid) . Nii hakkab lill kiiremini õitsema. Panna ainult suvel palavate ilmadega ja nädalas korra! See päästab lille palavusest. Jää sulab ja orhidee imeb vaikselt sulava vee endasse.NB! Pane jää võimalikult poti servadesse, et lill kahju ei saaks. Vaata ka videot.
Rohkem kirjandust vastaval teemal - inglise keeles vaata siit ja siit
 
4. Niisutage õhku taime ümber.
5. Asetage orhidee pott 5 päevaks pimedasse kohta. Kolme nädala pärast peaks lill avama õienupud. See meetod sobib ainult täiskasvanud ja tervetele taimedele.
6. Kui näete, et orhidee ei lähe õitsema, kuid tal arenevad lehed ja juured, siis teadke, et lillel on kasvuaeg. Ning õitsema puhkemist tuleb oodata.
Kõige peamine on – tagada lillele õige ja piisav hooldus. Orhideed armastavad palju valgust ja kardavad liigset niiskust.
Hoidke alles see õpetus ja ärge unustage seda lihtsat ja efektiivset õpetust sõpradega jagamast!




You May Also Like

0 comments

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.

Translate