No Copy

©koduhaldjas.blogspot.com.ee. Toetab Blogger.

(Hobu)KASTANIMUNAD rahvaravis

by - kolmapäev, september 30, 2015


Hobukastani energia mõjutab südant ja vereringet, kesknärvisüsteemi, selgroogu, õlavööd ja käsi. Aitab jõuda seisundisse, kus tunneme end sisemiselt ja väliselt rahul olevana. Kastanimunadega hõõrutakse õrnalt haigeid piirkondi. Profülaktika mõttes on soovitatav kanda taskus paari kastanimuna, nende mõju kestab paar aastat.
Vanarahvatarkuse kohaselt aitavad värsked kastanimunad koide vastu.

Rahvameditsiinis kasutatakse kastanit hüpertooniatõve, reuma, liigesevalu, emakaverejooksu korral. Samuti ka maohaiguste, hemorroidide, jäsemete ja pärasoole veenide ägedate ja krooniliste põletike korral,veenipõletike ja sääre troofiliste haavandite, veenide laienemise, neurootiliste ja närvihäirete, peapöörituste, immuunsüsteemi halva funktsioneerimise, nahahaiguste ja palaviku korral. Põletikuvastane, hoiab ära tursete tekke. Hemorraagia puhul, ka valuvastastes salvides.
Seemneid kasutatakse veel köhavastase vahendina, reuma vastu.
"Kastaneid" on kasutatud ka kõhavastase vahendina.
Hemorroidaalsete verejooksude vastu olevat kasutatud praetud seemneid.
Kämblaluu põletiku korral on soovitatud käe ümber panna kastanimune, villase riidetüki sees ja siis hoida soojas. Või siis muude valutavate kohtade vastu panna. Reuma vastu on ka lina alla kastanimune pandud, koti sees.

*Üldisemad:

VILJATÕMMIS:
1 supilusikatäis kuiva peenestatud droogi 1 klaasi kuuma vee kohta, lasta tõmmata keeval veevannil 30 minutit, jahutada 10 minutit, kurnata ja lisada äraauranud veekogus. Võtta sisse esimesel kahel päeval 1 supilusikatäis 1 kord päevas, järgmistel päevadel 1 supilusikatäis 2-3 korda pärast sööki. Ravi kestab kuni 12 nädalat (tõmmist võib külmutis hoida 3 päeva).

Tõmmist võib kasutada ka tromboflebiidi raviks, troofiliste ja mädaste haavandite raviks. Nii seespidiselt kui ka välispidiselt mähistena.

TINKTUUR
50 g peenestatud vilju 0,5 l viina kohta, lasta tõmmata 2 nädalat, kurnata. Kasutada välispidiselt liigesereuma korral.

TINKTUUR KASTANIMUNA KOORTEST (kastaniseemne koorest)
Võtta 5 spl kastanimuna ümbriseid(koori). Lasta seista 1 nädal pooles liitris viinas soojas kohas. Kurnata ja tarvitada 30-40 tilka 3-4 korda päevas peale sööki.

*Spetsiifilisemad:

VALGEVOOLUS
Võetakse 1 spl kastanimuna koori (kastaniseemne koori), valatakse üle 1 klaasi veega, keeta 5 minutit ja jätta tõmbama 1-2 tunniks. Pritsitakse sisse.

EESNÄÄRMEADENOOM JA -PÕLETIK
Valage 25 g kastanimunade pruuni koore pulbrile 250 ml piiritust, laske aeg-ajalt raputades 10 päeva pimedas kohas seista, kurnake ja võtke 2 korda päevas 40-50 tilka.

LIIGESTE PUHASTUS
1 l purk täita 2/3 ni hobukastani peeneks hakitud viljadega ja kallata peale nuuskpiiritust nii, et vedeliku pind on 2 sõrme jagu üle viljade. Hoida purki soojas kohas 2 nädalat. Seejärel ekstrakt kurnata, hõõruda soolaladestuse pärast valutavatesse liigestesse. Kui pole nuuskpiiritust, kasutage väga vana uriini, millel on tugev ammoniaagi lõhn.

VEENILAIENDID
Tõmmise valmistamiseks valatakse 50 g peenestatud viljadele pool liitrit viina, lastakse neil aeg-ajalt loksutades kaks nädalat pimedas kohas seista ja võetakse siis tõmmist 3-4 nädala jooksul 3-4 korda päevas 30-40 tilka. Sama vedelikku kasutatakse ka välispidiselt.

EMAKAVEREJOOKSUD
Võetakse 15 grammi kastaniseemne koori ja 300 grammi vett. Keeta vähemalt 10 minutit. Jätta tõmbama 1 tunniks.

NB!!!
ALLERGIANÄHUD.. Hobukastani preparaadid on üldiselt hästi talutavad patsientide poolt. Üksikutel inimestel (kes on tundlikud kastani taimeperekonna suhtes) võivad nad siiski esile kutsuda allergilisi reaktsioone: sügelus, nahalööve, nõgeslööve ja isegi anafülaktiline šokk. Haruharva võib ette tulla ka kuumatunne, tahhükardia, menorraagia, seedetrakti limaskesta ärrituse sümptomid, iiveldus, kõrvetised, valu ülakõhus, mis kaovad annuse vähendamisel.

VASTUNÄIDUSTUSED
Hobukastani preparaadid on vastunäidustatud, kui on kalduvus verejooksudele, kui sinikad tulevad igast kergest löögist. Vere hüübimatuse, samuti menstruaaltsükli häirete, raseduse, imetamise korral. Hüpoatsiidse gastriidi, atoonilise kõhukinnisuse ning madala vererõhu korral. Neeru- ja maksahaiguste korral.

KOGUMINE
Vilju kogutakse valminuina, st täiesti küpsena. Vilju kuivatatakse päikese käes või kuivatis (ahjus, praeahjus) temperatuuril 50-60 °C. Säilitatakse kinnises nõus 1 aasta.


Kogunud, toimetanud ja tõlkinud Ingrid Prass

You May Also Like

0 comments

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.

Translate