No Copy

©koduhaldjas.blogspot.com.ee. Toetab Blogger.

Looduslikud lille- ja taimeväetised.

by - teisipäev, juuli 14, 2015

 

Tahad taimi väetada, kuid soovid seda looduslikult ja mitte mürgitades loodust, siis selleks on mitu moodust. Mida siis kasutada, et väetada taimi ja kaitsta neid kahjurite eest.

 Nõgeseleotis

Kõrvenõgese leotist tehakse nii:
1) võta suur ämber
2) haki nõgesed u 20 cm tükkideks (ei pea hakkima, võib ka puntrana ämbrisse suruda) ja pane ämber tihedalt nõgeseid täis
3) vala külm vesi peale, nii et vesi katab nõgesed
Leotist kääritatakse iga päev segades 2 nädalat.
Leotist lahjendada 1: 10. Nõgesevees on rohkesti lämmastikku ja kaaliumi - ta ergutab juurte kasvu ja vähendab happelisust ning tugevdab öökülmade aegu antuna taimede vastupanu külmale.

Munakoored

Kogu kokku munakoored ja kuivata, siis kui kuivad, vajuta pudrunuiaga/taignarulliga katki.Lisa koored maa kaevamisel mulda, lillepeenardesse väetiseks, kasvuhoone mulda, marjapõõsaste alla ja ka komposti..
Munakoored sobivad kõikidele taimedele, kelledele sobib lubjarikas muld.Leotada munakoori mingi aeg vees, saad sellest hea väetise. Leotusvedelik on hea kastmisvesi.

Puutuhk on hea väetis

Puutuhka kasutati juba vanasti nii väetisena, kui ka sambla hävitajana. Tuhk rikastab mulda toiteelementidega, vähendab mulla happesust ning tõrjub tülikaid taimehaiguseid ja -kahjureid. Tuhka võid kasutada nii puude kui põõsaste väetisena. Raputa kerge kihina sinna, kuhu vaja. Kui soovid saada lahti aias olevast samblast, kasuta selleks tuhka.  Paljudest mineraalväetistest eristub tuhk seetõttu, et selles praktiliselt puuduvad klooriühendid. Seega sobib tuhk väetisena kasutamiseks eelkõige kultuuridele, mis on tundlikud kloori suhtes - kartul, kurk, suvekõrvits, kapsas, maasikas, vaarikas, sõstrad.

Taimed joovad meelsasti kohvi ja teed

Kui teil jääb kannu teed või kohvi alles, siis võiks äraviskamise asemel kasta sellega taimi, sest nii toa- kui ka aiataimede jaoks on tegemist üsna kasuliku ning toitva väetisega.Veelgi kasulikum on segada kohvi- või teepaksu spetsiaalse kastmisveega. See on suurepärane vahend nii potitaimedele siseruumides kui ka õuetaimedele. Kasutada võib ka jahtunud teed või kannu seisma jäänud külma kohvi, mida enam juua ei soovi. Kohvikannu tuleks lisada vett nii palju, et kogu kohvipaks välja saaks. Nii pole tarvis teil kohvipaksu prügikasti visata või kanalisatsiooni valada.

Väetis mis sobib kõigeparemini tomatitele ja paprikatele 


Selleks läheb vaja kuivatatud banaanikoori ja munakoori.
Kuivatatud koored purusta blenderis ja väetis ongi valmis. Puista natuke saadud jahu taimede alla :)

Pilt - www.rhs.org.uk

You May Also Like

0 comments

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.

Translate