No Copy

©koduhaldjas.blogspot.com.ee. Toetab Blogger.

16 Südamele tervislikku toitu

by - pühapäev, veebruar 01, 2015



Sa armastad süüa, kuid kas söök mida tarbid armastab ka sind?

Kui sa näksid nagu kesmine inimene siis vastus on “ei”. Liigsete kalorite, soola, küllastunud rasvade ja täiustatud süsivesikutega, tüüpiline Lääne dieet võib põhjustada kõrge vererõhu, kõrge kolesterooli ning ka südame atakki ja südame haiguseid.
Kuid paljud toiduained sisaldavad kasulikke toitaineid mis aitavad vähendada südamehaiguste riski ja ka üldist tervislikku seisundit.
1. Kirsid- kirsid saavad oma punaka jume antotsüaanide tüüpi antioksüdandist, mis aitab alandada südamehaiguste riski ja võib ka ära hoida südame ataki. Suurima kasu saamiseks tuleks süüa värskeid kirsse kuna külmutatud kirsid kaotavad poole kasulikest toitainetest külmutamise käigus.
2. Täistera tooted- täistera tooted on vitamiini, mineraalide, antioküdantide ja tervislike rasvade rikkad. Ning nad on kõrged ahustuvate kui ka mittelahustuvate kiudainete poolest, mis aitavad veresuhkru taseme hoida tasasena , hoides ära põletike ohtu mis võib viia südamehaigusteni. Lahustuvad kiudained aitavad ka alandada “halva” kolesteroolitaset vereringes. Täistera tooted aitavad ka diabeedi vastu mis omakorda võib viia südamehaigusteni.
3. Pistaatsiapähklid- süües väikese peotäie pistaatsia pähkleid päevas võib alandada antioksüdantide taste täiskasvanutel kel on kõrge kolesteroolitase ja aitab ka alandada “halba” kolesterooli.
4. Kaneel- lisa oma toitudesse näputäis kaneeli, kuna antioksüdandid kaneelis aitavad alandad veresuhkru tasemet eriti neil kel on diabeet. Proovi lisada jahvatatud kaneeli putrudele, segades jogurtiga või lisades smuutile.
5. Oad- oad on südamele kasulikud. Lisaks sellele et oad sisaldavad kolesterooli alandavaid lahustuvaid kiudaineid, sisaldavad nad ka veel magneesiumi ja kaaliumit mis aitavad reguleerida vererõhku. Süües 4 + korda nädalas ube või oalisi suudab inimene alandada südame haiguste riski 22% võrra.
6. Oliiviõli- kui tarbida mõõdukalt, siis oliiviõli on üks südame sõbralikest toitudest üldse. Ning seda tänu sellele et ta sisaldab palju monoküllastumatu rasvu mis aitavad alandada “halba” kolesterooli ning vähendab südamehaiguste riski ja atakki. Valides oliiviõli tuleks võtta extra-virgin kuna see sisaldab enim kasulikke toitaineid. Külm-pressitud oliiviõli sisaldav enim südame sõbralikke antioksüdante ning “Light” versioonid oliiviõlidest on kaotanud kasulikud antioksüdandid.
7. Kaerahelbed- kaerahelbed sisaldavad enim lahustuvaid kiudained kui mõni teine teravili ( 2 grammi serveeringu kohta). Lahustuvad kiudained moodustavad geelja aine kehas mis aitab kolesteroolil kokku koguneda. Lisa kaerahelbed oma toidukordadesse vahetates nad riivsaia vastu või nisujahu vastu.
8. Aplesinid- see mahlane puuvili sisaldab 3 grammi kolesterooli vastast kiudainet ning ka vereringet reguleerivat kaaliumi. Apelsinid suudavad ka parandada veresoonte tööd, vähendab ummistusi arterites ning vähendab südamehaiguste riski. Nagu kõik tsitrulised, sisaldab ka apelsin B- vitamiini foolhapet mis aitab lagundada aminihapet veres, mis on seotud südamehaiguste, ataki ning veresoonte haigustega.
9. Tee- juues 3 kuni 6 tassi teed päevas (rohelist või musta- mitte taime) võib vähendada surma südamerikke tõttu 45% ning juues enam kui 6 tassi teed päevas, alandab südamehaiguste riski 36% võrra Taanlaste poolt korraldatud uuringu väitel. Mõned teised uuringud on näidanud et tee joomine lõdvestab veresooni ning hoiab ära vereklompide tekke.
10. Margariini määrded- väidetavalt tuleks või asendada margariiniga kuna margariin on südame sõbralikum. Kõige südame sõbralikud on väidetavalt kolesterooli langetavad margariinid.
11. Kohv- sarnaselt teele ( Taanlaste väitel), juues 2 kuni 4 tassi kohvi päevas vähendame me südamehaiguste riski 20 % võrra, võrreldes sellega kui me tarbime vähem kui 2 tassi või rohkem kui 4 tassi kohvi päevas. Ameeriklaste korraldatud uuringu väitel aga naised kes joovad 2-3 tassi kohvi päevas, vähendasid 25% võrra surma põhjusteks südamehaigusi võrreldes mitte kohvi joojatega. Juua tuleks kofeeiniga kohvi, kuna kofeiini vaba kohvi võib kolestrerooli taste tõsta.
12. Avokaadod- see rikkalik, kreemjas puuvili( jah- tehniliselt on avokaado puuvili ) on monoküllastamata rasvade poolest rikas, mis aitab tõsta “head” kolesterooli ja alandada “halba” kolesterooli.
13. Kreekapäklid- sarnaselt oliivi õlile sisaldavad kreekapähklid monoküllastama rasvu ning on omega 3 rasva rikkad, mis aitavad vältida arteriaalsete katte kogunemist, alandab vererõhku ja vähendab ka ebaregulaarset südametegevust. Lisa Kreeka päkleid jogurtile, hommikusööhi helvestele või lisa salatitele ja riisile.
14. Tomatid- uuringud on näidanud et tarbides tomateid ja tomatit sisaldavaid sööke, vähendame me südamehaiguste riski. Teadlased usuvad, et antioksüdandid aeglustavad arterite jäigastumise progressi, sekkudes “halva” kolesterooli oksüdeerimisle, mis omakorda võib viia katu kogunemisele.
15. Kala- omega -3 rasvad on need mis annavad kalale südamesõbraliku lükke. Omega 3 rasvad alandavad triglütseriini taset, aeglustab arteriaalse katu kasvu, veidi vähendab vererõhku ning vähendab südamerütmi häirete riski, mis omakorda võib viia äkksurmani. Kala tuleks süüa vähemalt 2 korda nädalas, eriti rasvaseid kalu nagu lõhe, heeringas, sardiinid, skumbria, forell ning tuunikala.
16. Linaseemned- need pisikesed, kulla värvi seemed omavad kolme südame sõbralikku ained: kiudainet, lignaane( fütokemikaal, mis teadlaste sõnul võib aidata ravida rinnavähki) ning ALA ( omega 3 rasvaine mis on linaseemne taimes). Selleks et enim kasu linaseemnetest saada, tuleks nad enne tarbimist ära jahvatada, sest ilma jahvatamata ei seedi nad ära.
17. Mustikad- mustikad aitavad eemale peletada mitmeid südamehaiguste riske nagu kõrge kolesteroolitase, kõrge veresuhkru tase ja ka rasvunud kõhu.
18. Vein- alkohol tõstab veidi “hea” kolesterooli taset ning vähendab vereklompide teket ja vähendab ka ataki ja insuldi võimalust. Ameerika Südame Ühing soovitab võimelda, võtta 1 asprin päevas ning ka alkoholi tarbida, kuna see südamele hea . kuid nad hoiatavad et mitte liigselt alkoholi tarbida, sest see tõstab triglütseriini ja vererõhu taste, mis omakorda viib liigse kehakaalu ja südamerikkeni. Kui tarbida alkoholi,siis tarbida mõõdukalt: klaas veini päevas naistele ning 2 klaasi veini meestele päevas.

Allikas

You May Also Like

0 comments

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.

Translate