No Copy

©koduhaldjas.blogspot.com.ee. Toetab Blogger.

Ravimtaimedega külmetuste vastu.

by - teisipäev, september 02, 2014







Sügis-talveperioodil, kui organism on nõrgem, on suur tõenäosus nakatuda erinevatesse külmetushaigustesse. Kuidas end ravida nii, et ei peaks kohe apteeki tormama ja tablette neelama hakkama? Vaata, milliste looduslike vahenditega saab end gripist ja külmetushaigustest terveks ravida.


Vaarikavarred
Köha- Vaarikavarre vett  juua kuumalt.
Palavik- Vaarikad ja mustsõstrad on palaviku vastu.
Vaarikavarre tee on hea, kui menstruatsioon oli valulik.
Vaarikavarre tee on suurepärane sünnituseks ettevalmistamisel. Aitab lõdvestada emakakaela, pehmendab tuhusid ning peale sünnitust aitab kiirendada emaka kokkutõmbeid.


Piparmünt
Piparmünt on üks vanemaid kultuurtaimi, looduslikult teda kasvamas ei leia. Piparmünditee aitab ravida närvilisust, unetust, kõhuhädasid, peavalu jm. Piparmünditee valmistamiseks võta kaks teelusikatäit pulbriks peenestatud ürti klaasi keeva vee kohta, hoia kaanetatult 7–8 minutit ning kurna.

Meliss
Antiikaja arstid hindasid melissi kõrgelt kui elutahet tugevdavat ja rõõmsaks tegevat taime. Kui organismi on tabanud gripiviirus, siis on haigust kergem taluda, kui tarvitad haiguse ajal 4–6 tassi melissiteed päevas.Melissist on abi palaviku ja peavalu korral ning ta on üldtugevdava toimega.

Must sõstar
Kuum mustasõstrajook on mõjuv vahend külmetushaiguste korral. Leheteest on abi hingamisteede katarri, gripi, bronhiidi ja teiste tõbede korral. Külmetushaiguste korral võta 1 tl kuivatatud lehti, millele lisa klaas keeva vett, lase 5 minutit tõmmata ja joo päeva jooksul 2–3 tassitäit.

Palavikutee
Sega omavahel punase päevakübara lehed, kummeliõisikud ja sidrunimelissi ürt. Võta üks supilusikatäis segu, lisa klaas keeva vett. Lase tõmmata kuni veerand tundi ja joo soojalt. Tee paneb higistama ning võtab halva enesetunde.

Nõmm- liivatee
Liivatee on üks paremaid köharohtusid lastele. Kasutatakse hingamisteede põletiku, bronhiidi, kopsupõletiku korral. Teda tuntakse ka kui rahustavat, valuvaigistavat ja und taastavat taime.
Gripi, hingamisteede põletike ja köha korral võta supilusikatäis ürti klaasi keeva vee kohta, lase 8–10 minutit tõmmata ja joo soojalt. Kui soovid liivateed lihtsalt nautida, on sobiv kogus üks teelusikatäis ürti klaasitäie keeva vee kohta, mida lase kaane all tõmmata 5–7 minutit.

Pärnaõis
Võta kaks supilusikatäit pärnaõisi ja vala üle klaasi keeva veega. Lase 15 minutit seista ja joo kuumalt. Kuuma pärnaõieteed peaks jooma kohe, kui külmetus või gripp end tunda annab. Pärnaõietee ajab higistama ning aitab langetada palavikku.
Kurgu- või neelupõletiku korral võta kolm supilusikatäit õisi ühe klaasi keeva vee kohta, lisa noaotsaga söögisoodat ning lase 10 minutit tõmmata. Selle tõmmisega kurista kurku ja loputa suud.

RETSEPTID

Kuum sidrunimahl

Pigista välja 2 sidruni mahl. Kuumuta sama palju vett ja sega mahlaga. Magusta suhkru või meega. Joo sõõmhaaval võimalikult kuumalt ning heida voodisse. See on hea ravim, kui on tunda külmetushaiguse algamist.

Astelpajumahl

Võta veerand klaasi mahla, lisa kuuma vett ning joo päevas 1–2 klaasitäit. Aitab ennetada külmetushaigusi.

Aed-liivatee (tüümian)

Hingamisteede põletike ja köha korral võta 1 sl ürti klaasi keeva vee kohta ja lase 8–10 minutit tõmmata, joo soojalt.

Sidruni-oliivi köharohi

Sega kokku 100 ml värskelt pressitud sidrunimahla sama koguse oliiviõliga. Võta segust iga tunni järel 1 tl.

Ingveripiim külmetuse vastu


Lisa kruusitäiele piimale teelusikatäis ingveripastat. Tee jook suhkruga magusaks ja joo kuumalt väikeste lonksudega (NB! Ingverit ei tohi tarvitada kõrge palaviku, nahapõletike ja seedetrakti haavandite korral).

Nelgi-ingveritee külmetuse vastu

Keeda piparmünditeed ning lisa sellele noaotsatäis nelgi- ja ingveripulbrit. Joo tassitäis päeva peale jaotatuna.

Kaneelipiim

Sega noaotsatäis jahvatatud kaneeli, jahvatatud kardemoni, ingveripulbrit ja nelgipulbrit 1 klaasi kuuma piima sisse. Aitab külmetushaiguste korral magama jääda.


Allikad: herba.folklore.ee, maaleht.ee/ Aili Paju, “Aed ja mets kui apteek”, “Loodusravi”, “Terveks tablettideta”

You May Also Like

0 comments

Märkus: kommentaare saab postitada vaid blogi liige.

Translate